Smaczna kaczka z grilla

Drób to często wybierane mięso, jednak zdecydowanie częściej sięga się po kurczaka niż po kaczkę. Warto to jednak zmienić, gdyż jej mięso również jest wartościowe i niesie ze sobą wiele korzyści dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Co można z niej przygotować? Aromatyczna grillowana pierś z kaczki może sprawić, że będzie ona częściej wybierana na rodzinny obiad czy kolację.

Kaczka smaczna i zdrowa

Przygotowywanie kaczki wielu ludziom kojarzy się z uroczystym obiadem podczas świąt Wielkiej Nocy czy też Bożego Narodzenia, jednak ze względu na swoje właściwości powinno się przyrządzać ją znacznie częściej. Jak każdy inny drób mięso kaczki to niesamowicie dobre źródło pełnowartościowego białka, ale nie tylko – jej spożywanie wiąże się również z dostarczeniem składników mineralnych, w szczególności sporej ilości selenu i cynku, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy i układu odpornościowego.

Kacze mięso jest źródłem witamin z grupy B, które przyczyniają się do wspomożenia pamięci i funkcjonowania układu nerwowego. Znaleźć w nim można także żelazo, które przyczynia się do produkcji czerwonych krwinek, zapewnia odpowiedni poziom hemoglobiny i zapobiega wystąpieniu anemii. Zawarty w kaczym mięsie fosfor wzmacnia kości i zęby, chroni przed próchnicą i osteoporozą.

Z kaczego mięsa można przygotować smaczne danie, poniżej zaprezentowano przepis na grillowaną pierś z kaczki, która powinna spodobać się każdemu, kto jej skosztuje.

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki (po około 300 g każda)
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • sok wyciśnięty z ½ pomarańczy
  • 1 ząbek czosnek
  • 1 mała cebula szalotka
  • 1 płaska łyżeczka startego imbiru
  • ½ szklanki czerwonego wina

Przygotowanie

Ząbek czosnku obrać, drobno posiekać. Szalotkę obrać, drobno posiekać.
Mrożone piersi kaczki rozmrozić przez noc w lodówce. Opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Odciąć wystające kawałki tłuszczu z boków piersi, a jeśli warstwa tłuszczu pokrywająca kaczkę jest bardzo gruba, należy pozostawić jej około 1/2 cm warstwę, aby podczas grillowania żar nie zapalił się ogniem. Skórkę naciąć na ukos, w rąby, nacinając lekko mięso. Natrzeć skórką z pomarańczy, następnie czosnkiem, szalotką i imbirem. Włożyć do naczynia z sokiem z pomarańczy i czerwonym winem. Odstawić na minimum jedną godzinę w chłodne miejsce, nie musi to być lodówka, (jeśli jednak wstawimy kaczkę do lodówki, przed grillowaniem należy ocieplić ją do temperatury pokojowej, odpowiednio wcześniej wyjmując z lodówki).
Filety z kaczki dokładnie odsączyć i odcisnąć z marynaty. Piersi kaczki ułożyć skórką do dołu na ruszcie bardzo dobrze rozgrzanego grilla i grillować przez około 5 minut, aż skórka będzie zrumieniona a nadmiar tłuszczu wytopiony. Następnie przewrócić piersi na drugą stronę i grillować przez kolejne 5 minut. Zmniejszyć moc grilla i grillować kaczkę jeszcze przez około 10 minut z każdej strony (7 minut pod przykryciem – jeśli jest pokrywę do grilla).
Piersi kaczki odłożyć na talerz i po 3 minutach pokroić na plastry.

Najlepiej podawać z ryżem. Tak przygotowaną kaczkę można podawać również w wersji wykwintnej, na przykład z sosem truskawkowym lub też na grillowanym ananasie.

Author: yasumi-slim.pl