Rukiew wodna – święty Graal warzyw?

Na świecie znamy już co najmniej kilkadziesiąt różnych warzyw. Każde z nich jest bardzo zdrowe i może dużo wnosić do stanu naszego organizmu. Jednakże są warzywa, które są bardziej zdrowe od innych. I pojawia się pytanie. Jakie jest najzdrowsze warzywo?

Rankingi i badania naukowców

Na Internecie znajdziemy wiele rankingów najzdrowszych warzyw. Znajdziemy też wiele opinii naukowców, badaczy i znawców tematu, który podejmują próbę wskazania najzdrowszego warzywa dla niemowląt, dzieci, cukrzyków, alergików, czy mających konkretne problemy zdrowotne.
Jednak, czy istnieje święty Graal warzyw?

Najzdrowsze warzywo

Według naukowców tytuł najzdrowszego warzywa powinien przypaść rukwi wodnej. Co to za dziwne warzywo i jakie ma właściwości?
Inaczej zwana rzeżuchą wodną, rukiew należy do bylin z rodziny kapustowatych. Pochodzi ona z Europy Środkowej i Zachodniej. Obecnie rozpowszechniła się, jednak największe jej skupiska znajdują się na terenach Europy i Azji. Co ciekawe w Polsce określa się ją jako gatunek rodzimy, który znajduje się pod ścisłą ochroną gatunkową w środowisku naturalnym.
Najzdrowsze warzywo świata pochodzi więc między innymi z terenów Polski.

Długa historia

Właściwości rukwi nie powinny być wielkim zaskoczeniem dla ludzkości. Ponoć już w starożytności ceniono sobie ją jako warzywo wzmacniające intelekt – przynajmniej według starożytnych Greków. Ponoć sam Napoleon bardzo cenił to warzywo. Pośrednio pozostało we Francji, gdyż rukiew jest w dalszym ciągu bardzo popularna w Normandii.
Także medycyna ludowa szeroko korzystała z rzeżuchy wodnej jako środka wykrztuśnego na kaszel, na zaparcia, czy w zaburzeniach pracy wątroby.

Co wiemy dzisiaj o rukwi?

Według badań rukiew wodna to prawdziwa bomba witamin i składników odżywczych. Zawiera bowiem ogrom różnych substancji ważnych dla naszego organizmu. Są to błonnik, witamina C, B6, A,E,K, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Dzięki tak dużej zawartości różnych składników deklasuje ona w rankingach tak zdrowe warzywa jak pomidory, szpinak, jarmuż, czy brokuły.

Author: yasumi-slim.pl