Marchewka wcale nie musi być nudna

Marchewka króluje nie tylko w kuchni polskiej, ale na całym świecie. Już od najmłodszych lat towarzyszy nam w jadłospisie. Możemy przyrządzać ją na wiele sposobów. Jako samodzielne danie : smażona, duszona lub gotowana. Może być głównym składnikiem wielu potraw : sałatek, potrawek, deserów czy ciast. Występuje też jako dodatek np. do zup. Jak przyrządzić marchewkę idealną? To pytanie zadaje sobie nie jedna Pani domu. Oto kilka przepisów na to warzywo w roli głównej.

marchewka- królowa warzyw

1) Duszona marchewka
Składniki:
• Około 1 kilograma marchwi
• 0,5 litra wody
• 100 gram masła
• 2 łyżki cukru
• 20 ml soku z cytryny
• 2 łyżeczki mąki pszennej
• Sól, pieprz do smaku
Przygotowania:
Marchewkę obieramy, myjemy, gotujemy, a następnie kroimy w kostkę. Przesypujemy do rondelka i zalewamy 0,5 lira wody, tak aby ją przykryło. Przykrywamy pokrywką i zagotowujemy. Dodajemy masło i cukier i gotujemy do miękkości – około 20 minut. Mąkę rozmieszać należy z wodą i wlać do rondelka z marchewką. Chwilkę pogotować i doprawić do smaku solą pieprzem oraz cytryną.
2) Młode marchewki inaczej
Składniki:
• 1 kg młodych marchewek
• 2 pomarańcze
• 5 łyżek miodu
• 150 gram orzechów włoskich
• 1 łyżka przyprawy czerwone curry
• 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Ucinamy natkę marchewką i porządnie je myjemy pod wodą. Można przekroić je wzdłuż ( czas gotowania będzie wtedy krótszy). Gotujemy na parze przez około 15 minut. Powinny być al. Dente. Przygotowujemy miskę i ścieramy do niej skórkę z pomarańczy oraz wyciskamy sok. Orzechy włoskie kroimy w drobną kostkę i dodajemy do miski. Następnie dodajemy miód, olej i przyprawę czerwone curry. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Ugotowane marchewki wrzucamy do miski z przygotowaną marynatą i mieszamy. Podajemy od razu ( jak jeszcze marchewki są ciepłe). Tak przyrządzone warzywa mogą stanowić samodzielne danie lub dodatek do różnego rodzaju mięs, ryb czy do grilla. Takim połączeniem smaków na pewno zaskoczymy niejedną osobę. Jest to proste, szybkie i efektowne danie.

 

Author: yasumi-slim.pl