Figi i feta w sałatce – idealne połączenie

Sałatka z figami i fetą to nietuzinkowe połączenie smaków, które znajdzie aprobatę wymagających podniebień i może stanowić atrakcyjne urozmaicenie przy różnych okazjach. Słodycz fig delikatnie przełamuje smak słonego sera, a przepis ten, w zależności od innych dodatków, można podawać w letnie upały albo zimowe spotkania w gronie przyjaciół. Jak można przygotować sałatkę z figami i fetą na różne sposoby?

Lekka sałatka z figami i serem feta na lato

Lato to okres, kiedy apetyt jest hamowany przez skrajnie wysokie temperatury, a więc najchętniej sięgamy po lekkie potrawy, które nie wymagają długiego urzędowania w nagrzanej kuchni. Sałatka z figami i fetą to świetne rozwiązanie na wykwintne danie, ciekawe połączenie smaków i wspomnianą lekkość. Aby ją przygotować potrzebne są około 150g miksu sałat, rukoli albo jarmużu, 100 g sera feta, 2 dojrzałe figi oraz garść malin. Opłukaną zieleninę układamy w półmisku, a później równomiernie kruszymy na nią ser feta. Figi kroimy na ćwiartki, a później jeszcze na pół i układamy je na górze, a całość okraszamy umytymi wcześniej malinami. Do sałatki idealnie pasuje dressing wykonany z dwóch łyżek miodu, czterech łyżek oliwy z oliwek, łyżki soku z cytryny, szczypty soli ziołowej oraz mieszanki ulubionych ziół. Świetnie sprawdzi się połączenie bazylii lub mięty, rozmarynu i tymianku. Tak przyrządzona sałatka to świetna alternatywa na letnie dni, a połączenie owoców, soku z cytryny i ziół działa wyjątkowo orzeźwiająco.

Treściwa sałatka z fetą i figami na zimę

Sałatka z fetą i figami na również nieco cięższą odsłonę, która świetnie sprawdzi się zimą. Minusowe temperatury wymuszają na nas przyjmowanie solidniejszych posiłków, dzięki którym mamy paliwo do działania w trudnych warunkach. Do sałatki w tym wydaniu potrzebne będą miks sałat, jarmuż lub rukola, 6 świeżych fig, pół szklanki obranych orzechów włoskich, bagietka lub ciabatta na grzanki oraz jedno twarde awokado. Sałatę, rukolę lub jarmuż myjemy, mieszamy z pokrojonym awokado i układamy na półmisku, a następnie posypujemy pokruszonym serem feta. W tej wersji najlepiej wybrać najbardziej tłusty wariant sera. Następnie kroimy wybrane pieczywo w małą kostkę i przypiekamy, a ostudzone grzanki sypiemy do sałatki razem z pokrojonymi w ósemki figami. Na górę wędrują rozdrobnione orzechy oraz dressing z oliwy z oliwek, soku z cytryny, rozmarynu i miodu. Dzięki tłustemu awokado, grzankom i kalorycznym orzechom sałatka w tej postaci to dobry pomysł na zimowy obiad albo kolację.

 

Author: yasumi-slim.pl