Wpływ tłuszczów zwierzęcych na zdrowie

Nie da się ukryć, że w naszej diecie nadal znajduje się zdecydowanie zbyt dużo tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. Zazwyczaj nie potrafimy wyobrazić sobie obiadu bez porcji mięsa na talerzu, do tego lubimy różnego rodzaju wędliny oraz nabiał. Wszystkie te produkty są jednak źródłem tłuszczy zwierzęcych, w tym także niebezpiecznego dla naszego zdrowia cholesterolu. Bardzo rzadko nadal sięgamy po tłuszcze roślinne, takie na przykład jak olej rzepakowy i oliwa z oliwek. Warto zatem zastanowić się nad naszą dietą i ułożyć ją tak, żeby wykluczyć jak największą ilość tłuszczu pochodzenia zwierzęcego. Warto zrezygnować na przykład z jedzenia tak dużych ilości mięsa. Obiad nie koniecznie musi zawsze składać się z kotleta. Do smażenia warto jest zawsze używać olejów roślinnych lub oliwy z oliwek, ponieważ są one bardzo zdrowe i nie zawierają niebezpiecznego cholesterolu. Oczywiście wprowadzenie zmian w naszej diecie wymaga pewnego wysiłku i wiele osób decyduje się na ten krok dopiero, kiedy stan ich zdrowia jest alarmujący. Nie warto jednak ryzykować wystąpieniem zawału, warto zadbać o dietę, zanim pojawią się poważne konsekwencje. Dopóki nie mamy zawału lub wylewu praktycznie wszystkie zmiany spowodowane niewłaściwą dietą da się zdecydowanie bardzo szybko odwrócić, dzięki właściwemu dożywianiu się.

Author: yasumi-slim.pl